UEFA Champions League

UEFA Champions League är den mest prestigefyllda klubblagsturneringen i Europeisk fotboll. Champions League spelas i cupformat där 32 lag delas in i åtta grupper med fyra lag i vardera grupp (Grupp A-H) och spelas årligen. Turneringen grundades 1955 under namnet Europacupen och spelades då endast mellan de klubblag som vann sin inhemska liga föregående år. Det svenska laget Djurgårdens IF deltog i den första upplagan av Champions League där de blev utslagna av det skotska laget Hibernian i turneringens kvartsfinal.

1992 genomfördes namnbytet av turneringen ifrån Europacupen till dagens UEFA Champions League. Stora mängder pengar investerades i turneringens branding då Champions League-bollen infördes med dess klassiska stjärnor och den omtyckta Champions League-låten infördes samma år. Dessa tunga investeringar och turneringens fortsatta tillväxt har attraherat stora och välkända sponsorer som till exempel Expedia Group, Heineken, Mastercard, Nissan och Pepsi. Adidas är den nuvarande turneringens bollsponsor.

Klubblagen kvalificerar sig till turneringen genom att vinna sin inhemska liga, alternativt placera sig högt. Antalet platser per land varierar beroende på hur landets lag har gjort ifrån sig inom turnering tidigare år. Inom Bundesliga (Tyskland), Premier League (England), La Liga (Spanien) och Serie A (Italien) så kvalificerar sig de fyra bästa lagen till Champions League. I andra länder som till exempel Sverige, så får det lag som vinner Allsvenskan ta sig igenom ett antal kvalificeringsrundor innan de har kvalificerat sig till gruppspelet. 26 lag ifrån de större ligorna i Europa kvalificerar sig direkt till gruppspelet, medan 60 andra lag ifrån mindre etablerade ligorna slåss emot varandra för de 6 resterande gruppspelsplatserna som finns kvar.

Inom gruppspelet så spelas det sex matcher, där alla fyra lag möter varandra både på hemmaplan och bortaplan. Vinnaren av gruppen och det lag som placerar sig på andra plats inom sin grupp kvalificerar sig till slutspelet i turneringen. Tredje platsen kvalificerar sig till UEFA Europa League (nivån under Champions League), där de lottas direkt in till slutspelet. Det lag som slutar på fjärde plats i gruppen är direkt utslaget. De klubbar som kvalificerar sig till 16-delfinalerna blir belönade med 9.500.000 euro. Denna summa ökar för varje delfinal dem lyckas ta sig igenom. Den klubb som vinner finalen belönas med hela 19.000.000 euro och inte minst äran att vara bäst i Europa. Vinnaren av turnering kvalificerar sig direkt till UEFA Supercupen och FIFA Klubblags VM. I slutspelet av turneringen gäller ”bortamåls” regeln. Denna regel innebär att om det slutgiltiga resultatet från både matcherna står lika, så går det lag med mest mål på bortaplan vidare. Om både lagen har gjort samma antal bortamål så går matchen vidare till förlängning och eventuell straffläggning.

Real Madrid är idag den klubb som har dominerar denna ärofyllda turnering. Klubben har 13 Champions League titlar, vilket är sex titlar mer än den italienska giganten A.C Milan som ligger tvåa med sju titlar. Real Madrid är den regerande mästaren av turneringen efter att ha vunnit 2018 års upplaga i finalen mot Liverpool F.C, vilket blev det tredje året i rad spanjorerna kröntes som vinnare. Det mest framgångsrika svenskt lag är Malmö FF, som nådde finalen 1979 där dom blev slagna av Nottingham Forest med 1-0.